Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Het weerstandsvermogen geeft aan in hoeverre de gemeente Ede in staat is om financiële en budgettaire tegenvallers op te vangen. Het weerstandsvermogen wordt berekend door de benodigde weerstandscapaciteit, de risico’s, af te zetten tegen de beschikbare weerstandscapaciteit, de middelen. Actuele cijfers bevorderen de kwaliteit van de informatie.In tegenstelling tot andere onderdelen van de programmabegroting worden de actuele cijfers van deze paragraaf vergeleken met de cijfers uit het meest recente P&C product, te weten de Programmarekening 2021.

De wijze waarop we risico's binnen de gemeente inventariseren bevindt zich in een doorontwikkeling. Hiervoor hebben we in 2020 in een raadsbijeenkomst de voorgenomen werkwijze geschetst, waarbij tevens een koppeling is gelegd met de in te voeren rechtmatigheidsverantwoording (zie toelichting paragraaf
Bedrijfsvoering). In de voorgestane werkwijze van risico-inventarisatie ligt de nadruk op het 'goede gesprek'. Hierin bespreken we de oorzaken, ontwikkelingen en maatregelen rondom risico's. Als gevolg van corona en capaciteitsproblemen is de volledige doorontwikkeling vertraagd. In 2023 wordt de doorontwikkeling risicomanagement verder opgepakt.

Na meerdere keren te zijn uitgesteld is op 31 mei 2022 het wetsvoorstel ‘versterking decentrale rekenkamers’, waar de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording onderdeel van is, aangenomen door de Tweede Kamer. De behandeling door de Eerste Kamer is naar verwachting nog in 2022. De minister van BZK heeft aangegeven dat bij goedkeuring van de Eerste Kamer de rechtmatigheidsverantwoording ingaat met ingang van verslagjaar 2023, dus Programmarekening 2023.

Deze pagina is gebouwd op 05/01/2023 11:40:44 met de export van 09/29/2022 15:33:51