Home

Samen werken aan de toekomst

Ede is een mooie gemeente met veel verschillende gemeenschappen. De combinatie stedelijk gebied en platteland en een verscheidenheid aan inwoners zorgt voor dynamiek en maakt samen leven aantrekkelijk. Bewegen en beleven door sport, cultuur en evenementen draagt bij aan welzijn. Dat geldt ook voor een sterk economisch klimaat met voldoende mogelijkheden voor werk en participatie. En gezondheid is de basis van een vitaal leven.

Bedragen x € 1.000

Samen leven

progr.

2023

2024

2025

2026

Onderwijshuisvesting - strategisch huisvestingsplan

1

 -

1.451 N

Onderwijshuisvesting - waardevolle inzet leegstand

1

50 N

50 N

Uitbreding overdekt zwemwater

1

300 N

-

-

-

Sportontwikkeling

1

50 N

50 N

50 N

50 N

Reservering Artbase

1

-

-

-

-

OLT - pachtovereenkomst en programmering

1

20 N

20 N

70 N

Uitbreiding cultuureducatie

1

75 N

150 N

150 N

150 N

Opgave V&G Beweging naar de voorkant 

2

2.150 N

3.150 N

3.150 N

3.000 N

Opgave V&G Beweging naar de voorkant

3

 -

-

 2.000 V

 3.000 V

Transformatie jeugdbescherming

2

260 N

260 N

AED - netwerk

2

75 N

75 N

107 N

107 N

Wachttijden terugbrengen naar twee weken

3

435 N

435 N

-

-

Bestaanszekerheid

3

1.000 N

-

-

-

Toekomstbestendig Cultura

4

300 N

-

-

-

Ontwikkelen nieuwe werklocaties

4

200 N

 -

-

-

Revitalisering bestaande werklocaties

4

100 N

100 N

Impuls voedselaanpak

4

100 N

100 N

100 N

-

Vitale winkelcentra

4

50 N

50 N

50 N

-

Continuering programma Levendig Centrum

4

200 N

200 N

200 N

200 N

Binnenstadsplatform Ede - bijdrage

4

175 N

175 N

175 N

175 N

Opstellen gebiedsvisie KennisAs

4

200 N

 -

-

-

Evenementen

8

225 N

325 N

190 N

290 N

Handhaving op vakantieparken

8

250 N

250 N

 -

-

Totaal

6.115 N

5.290 N

2.342 N

2.523 N

Onderwijshuisvesting
We nemen het budget voor onderwijshuisvesting meerjarig op in de begroting, daarmee is de planning niet meer afhankelijk van jaarlijkse besluitvorming. Op deze manier kunnen we duidelijkheid bieden aan scholen. Deze periode staat vernieuwing van het Marnixcollege gepland.
De scholen voor primair en voortgezet onderwijs hebben een leegstand van 15% terwijl we 5% acceptabel achten. De leegstand is niet congruent met de ontwikkeling van wijken en buurten in Ede. In wijken waar geen leegstand is, groeien we en andersom. Om te komen tot een meer waardevolle inzet van leegstaande schoollokalen is nader onderzoek nodig.

Uitbreiding overdekt zwemwater
We stellen budget beschikbaar voor onderzoek naar de uitbreiding van overdekt zwemwater. De uitbreiding wordt meegenomen in de gebiedsontwikkeling van de KennisAs.

Sportontwikkeling
Door corona zijn veel mensen gestopt met sporten of hebben mensen geen goed beeld bij de mogelijkheden en vinden het lastig te beginnen. We willen deze drempels wegnemen en investeren daarom (verder) in een sterke basisstructuur in lijn met de ambities uit de Sportvisie/het Sportakkoord 2021.

Reservering Artbase Ede
Voor ARTBASE Ede is in 2021 door de gemeenteraad structureel budget beschikbaar gesteld om de exploitatie dekkend te krijgen. Daarnaast zijn er ook eenmalige investeringen nodig. Deze vallen, met name vanwege prijsontwikkelingen, hoger uit dan aanvankelijk berekend. We zetten in op eenmalige bijdragen van derden zoals provincie Gelderland, fondsen en sponsoren. We houden hiervoor maximaal € 1,5 miljoen beschikbaar in de Bestemmingsreserve Cofinanciering. In 2023 besluit de gemeenteraad om wel of niet door te gaan met de ARTBASE.

Open Lucht Theater - pachtovereenkomst en programmering
De huidige (pacht)afspraken rond het Openluchttheater lopen af per 1 januari 2025 en het convenant met de buurt. Ons budget voor subsidie voor de programmering eindigt dan. We stellen middelen beschikbaar om scenario’s te verkennen voor de eigendomsconstructie en om de programmering voor 2025 te kunnen verzekeren. Veel artiesten worden al ver voor 2025 gecontracteerd. Bij het verkennen van scenario’s en de programmering is het uitgangspunt: Een betere balans tussen publieke financiering en bezetting van het theater.

Uitbreiding cultuureducatie
We bieden scholen de gelegenheid om hun aanbod cultuureducatie uit te breiden. Een groeiend aantal scholen heeft hieraan behoefte. Een aantal van hen wil specifiek aandacht besteden aan klassieke muziek. Hiervoor heeft Cultura een aanbod ontwikkeld. Andere scholen willen hun programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) uitbreiden of verdiepen op een specifiek (cultureel) onderwerp.

Vitaal en gezond - beweging naar de voorkant
Door inzet op vitaliteit en gezondheid, samen met partners zoals de zorgverzekeraars, organiseren we een meer toekomstig bestendig sociaal domein. Door stevig te investeren in preventie voorkomen we problemen en dempen we de groei. De beweging van achter naar voren, van begeleiden en behandelen naar preventie, is al ingezet. De schaal waarop we daarmee verder gaan, wordt de komende jaren (2023-2028) vergroot én uitgebreid. We gaan aan de slag met een sociaal domein breed pakket van zo’n 50 initiatieven, gebaseerd op bewezen effectieve methodieken en inzichten vanuit (wetenschappelijke en praktijk) onderzoeken. De verwachting is dat deze investering in preventie zich in de toekomst terugverdient.

Wachttijden terugbrengen naar twee weken
De wachttijden bij de sociaal teams en het toegangsteam jeugd zijn opgelopen naar circa 8 weken. Oorzaak hiervan is een grote toename van het aantal vragen en de toegenomen complexiteit, mede door problematische echtscheidingen. Hierdoor is vaak inzet van twee gezinsregisseurs op een casus noodzakelijk. We zetten extra formatie in om de wachttijden terug te brengen naar twee weken.

Transformatie jeugdbescherming
De jeugdbeschermingsketen functioneert al sinds de transitie niet adequaat. Jongeren, ouders en professionals zijn hiervan de dupe. Het landelijke Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming wordt (met een landelijke subsidie) momenteel in zes Proeftuinen beproefd. Ook in jeugdhulpregio FoodValley loopt zo'n Proeftuin, namelijk Jeugdlink. Hiermee worden in onze regio mooie resultaten geboekt als het gaat om verbetering van de jeugdbescherming. Om deze proeftuin te continueren stellen we extra middelen beschikbaar. In de loop van 2023 besluit het Rijk naar verwachting hoe de opbrengsten van de proeftuinen worden vertaald naar een definitieve nieuwe inrichting van de keten en volgt mogelijk een wetswijziging.

AED-netwerk
Om te komen tot dekkend AED-netwerk en dit te borgen, is structurele financiering beschikbaar gesteld. De middelen gaan naar coördinatie en een bijdrage per AED. Daarbij wordt uitgegaan van 1/3 cofinanciering door de aanvrager.

Bestaanszekerheid
Door de hoge energieprijzen en inflatie hebben steeds meer huishoudens moeite om rond te komen. De financiële stress die dit geeft staat vaak aan het begin van een reeks problemen: financiële problemen, maar ook problemen op gebieden als opleiding en werk, fysieke en mentale gezondheid, opvoeding en wonen (huisuitzetting en dakloosheid). De hoge kosten van levensonderhoud zetten de bestaanszekerheid van onze inwoners onder druk. Tegelijkertijd weten we niet hoe de energiecrisis zich verder gaat ontwikkelen. Met het noodfonds bestaanszekerheid kunnen we flexibel en slagvaardig - aanvullend op het Rijk - de maatregelen nemen die nodig zin om huishoudens te ondersteunen in hun bestaanszekerheid.

Toekomstbestendig Cultura
Cultura is als cultureel, educatief centrum in de afgelopen twintig jaar een steeds belangrijker onderdeel van de Edese samenleving geworden. Het pand is toe aan een update. Daarom is er een integraal plan met investeringsvoorstel gemaakt voor een toekomstbestendig Cultura waarin ook Astrant een plek -met eigen identiteit- kan krijgen. Met dit voorbereidingsbudget worden de plannen verder ontwikkeld, worden afspraken gemaakt met betrokken partijen en wordt een investeringsbesluit voorbereid.

Ontwikkelen nieuwe werklocaties
Vanwege de groei van Ede is er behoefte aan extra werkgelegenheid. De uitgifte van huidige terreinen loopt af en daarom is het van belang te zoeken naar mogelijkheid van uitbreiding van bedrijventerreinen. We starten daarom met onderzoek naar de haalbaarheid van de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein ten westen van de A30 en ten noorden van de N224.

Revitalisering bestaande werklocaties
Om bestaande bedrijventerreinen kwalitatief op orde te houden en toekomstbestendig te maken, is revitalisering nodig. We maken middelen vrij om samen met ondernemers en eigenaren te werken aan haalbaarheidsstudies en uitvoeringsplannen.

Impuls voedselaanpak
We stellen middelen beschikbaar om de Edese voedselaanpak verder te bestendigen. We stimuleren onderwijs, startups en bedrijfsleven om bij te dragen aan een gezonde en duurzame voedselomgeving in Ede.

Vitale winkelcentra
De komende jaren werken we aan een kwaliteitsimpuls van een aantal winkelgebieden, namelijk Bellestein, Lunteren en Bennekom. We starten met het onderzoeken van knelpunten en het opstellen van een plan van aanpak (participatief). Bedoeling is om in 2023 te starten met het uitwerken van een plan voor Bellestein.

Continuering programma Levendig Centrum
De gemeente is een belangrijke drijvende kracht achter deze aanpak, die ook landelijk opvalt. Met deze middelen borgen we dat komende jaren programmatisch kan worden doorgewerkt en dat de samenwerking met de binnenstadspartners wordt gecontinueerd. Ook houden we de integrale aanpak in stand rondom gemeentelijke taken zoals leegstandsbestrijding, herinrichting van de openbare ruimte, transformatieprojecten, toekomstbestendig Cultura, evenementen en het actieprogramma uit de visie Groen en Gastvrij.

Binnenstadsplatform Ede - bijdrage
In lijn met de visie Ede Centrum, Groen en Gastvrij 2030, is het voornemen per 2023 een Binnenstadsplatform op te richten. In dit platform werken ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente samen aan de doelen voor Ede Centrum. Alle drie partijen leveren eenzelfde financiële bijdrage aan het platform.

Opstellen gebiedsvisie KennisAs
We beginnen met het opstellen van een ontwikkelkader voor een gebiedsprogramma ‘KennisAs’. In dit gebied, dat loopt van het World Food Center tot en met de campus in Wageningen, spelen verschillende opgaven uit de Omgevingsvisie Ede 2040 en de Verstedelijkingsstrategie. Een integraal ontwikkelkader zorgt voor synergievoordelen en maakt o.a. dat op korte termijn zicht komt op een grootschalige woningbouwlocatie in Ede en de realisatiestrategie daarvan.

Evenementen
In april heeft de gemeenteraad de Evenementenvisie en bijbehorende Uitvoeringsagenda vastgesteld. Om hieraan uitvoering te geven stellen we middelen beschikbaar voor evenementen met een landelijke uitstraling, DNA-evenementen en de Uitvoeringsagenda.

Handhaving op vakantieparken
Sinds 2018 werkt de gemeente samen met Omgevingsdienst de Vallei aan de vitaliteit van vakantieparken. Er zijn veel parken verder geholpen, maar ook nog parken die niet op orde zijn. Het woningtekort en de toename van criminaliteit in het buitengebied, maken dat toezicht en handhaving op de vakantieparken van belang blijft. We continueren daarom de inzet die enerzijds gericht is op handhaving en anderzijds op het bieden van hulp en perspectief.

Deze pagina is gebouwd op 05/01/2023 11:40:44 met de export van 09/29/2022 15:33:51